Coup De Main magazin + interjú

,,Sz-r munkát végeztem, inkább hazamegyek!” – morogja Jade miközben a portréján dolgozik. ,,Úgy nézek ki, mint az anyám. Nem mintha ez olyan rossz dolog lenne. ” Amikor letelik a 60 másodperc, mindannyian a munkáját nézzük, ami amúgy fantasztikus, ami szokatlanul, művészien hasonlít is rá. Az, hogy valaha rossz munkát végezne, nehéz elhinni, de szomorú is. Nem tehetsz róla, de ettől függetlenül szeretnél neki adni egy kis önbizalom löketet.

Ma meghallgattuk a Little Mix 5. nagylemezét, aminek a főtémája kétséget kizárólag az önbizalom, amire az albumot építették. Mint dalírók, előadók, közszereplők és nők, Jade Thirlwall, Jesy Nelson, Perrie Edwards és Leigh-Anne Pinnock mind büszkék magukra és arra, amit a világnak kínálnak. A ‘Strip’-ben, a ‘Joan Of Arc’-ban és a ‘Woman’s World’-ben kifejezetten a testi magabiztosságról és a feminizmusról írtak a dalszövegben most először. Mindig is nőpártiak voltak és igazi csajos himnuszaik voltak, úgy mint a ‘Power’ és a ‘Salute’, de ez egy nagyobb szintugrás. Ez már biztos… az új videóban a ‘Strip’-ben belevonták a barátaikat, a családtagjaikat, aktivistákat, hogy biztassák a rajongókat, hogy utasítsák el azokat az eszméket, amiket az arcunkba tolnak mindig.

Coup De Main: Tudnom kell, mi futott át az agyatokon, amikor sétáltatok a színpadra, hogy fellépjetek a ‘Woman Like Me’ dallal Nicki Minaj-jal az EMA keretein belül?
Jesy: Nos, előttevaló nap este próbáltunk vele, ami nagyon szürreális volt. Csak látni Nicki-t a színpadon… ez az a pillanat, amire mindig is emlékezni fogunk.
Jade: Én nem igazán emlékszem a fellépésre, eléggé homályos.
Jesy: Túl gyorsan történt, túl gyors volt a fellépés.
Perrie: Túlságosan is!
Jesy: Úgy érzem, a próba sokkal tovább tartott, mint maga a fellépés.
Leigh-Anne: Az a helyzet, hogy a ‘Super Bass’ az első dalok között volt, amit előadtunk, mint banda, és 7 évvel később ezzel a nővel állni színpadon… őrület!

CDM: Most, hogy együtt működtetek Nicki-vel, ki a következő a bakancslistákoton?
Perrie: Ezt Jesy-nek kellene mondania, mert amit ő kiejt a száján, az bekövetkezik.
Jesy: Tényleg?
Perrie: Igen!
Jesy: Ariana!
Leigh-Anne: Mondanád Rihanna-t is? Kérlek?
Jesy: És Rihanna. És Beyoncé. És Bruno Mars.

CDM: Van még időtök. Mindet be tudjátok még süríteni. Amit mutattatok a ‘Strip’ klipből az elképesztő! Egy csoport női aktivistákat, akik valamilyen változást akarnak elérni.  Hogy találtatok rájuk és mit várhatunk a videótól?
Jade: Terjeszkedni akartunk és találni elképesztő, erőteljes nőket, akik valamilyen ügyért kiállnak. Próbáltunk többféle nőtípust is megmutatni. Azóta ezt akartuk, mióta megírtuk a ‘Strip’-et, benne volt a fejünkben és ilyen videót szerettünk volna, amiben sok nő van. Amikor forgattuk a videót, amit amúgy mi is rendeztünk, nagyon szuper volt, csodálatos volt, nem? Elég érzelmes volt azokkal a nőkkel lenni. Mindannyian elképesztőek. Nagyon sokat jelentett.
Leigh-Anne: Az egyik legjelentőségteljesebb videónk.

CDM: Van egy dal az albumon, ‘Women’s World’ névvel, amiben kivetítitek a dühötöket a tavaly felröppent szexuális bántalmazás és zaklatás kapcsán. Elég szókimondóak vagytok ekapcsán interjúkban és közösségi médián is, miért szerettétek volna ezt dalokban is kifejezni?
Jesy: Ezt te írtad, Jade, ugye?
Jade: Igen! Fontos, hogy használjuk a zenénket és a felületünket – elég nagy rajongóitáborunk van és nagy hatással vagyunk a fiatalabb rajongókra, Az, hogy ilyen témában szókimondóak vagyunk, az elég fontos. A “Womans’s World’ a női egyenlőtlenségről szól és hogy ezen változtatnunk kell. Úgy érzem, ahogy idősödünk, úgy leszünk magabiztosabbak abban a témában, amikről beszélünk interjúkban vagy amiről írunk. Már nem aggódunk, ha ez a téma előkerül. Úgy érzem, akik a zeneiparban elhelyezkedő nők véleményét sokkal komolyabban veszik.
Leigh-Anne: Emlékszem az első pár évben, a kiadónk mennyire le volt sokkolva, hogy mindenbe bele akartuk magunkat vonni. Sokan megkérdezték, hogy ,,miért akarjátok magatokat belevonni ebbe?” A válaszunk mindig az volt, hogy mert miért ne?!
Jesy: Ez a mi karrierünk!
Leigh-Anne: Így van! Négy lánynak nem lehet véleménye? Mi a fene? De nagyon büszke vagyok arra, hogy mindig ellenőrzés alatt tartottuk a karrierünket, attól függetlenül ki mit mondott, mindig mi irányítottuk a dolgokat.
Jesy: Azért is vagyunk még itt 7 évvel később, és ez pont ezért van, mert irányítottunk mindent. Kiálltunk amellett, amiben hittünk és nem foglalkoztunk senkivel.
Leigh-Anne: Ez az amit mindannyian megtanultunk: bízzunk az ösztöneinkben. Akárhányszor így tettünk, úgy éreztük a helyes döntést hoztuk meg, ugye?
Jesy, Perrie, Jade: Igen!

1016092012428_5_01~1226.jpg 1016092012428_1_05~638.jpg 1016092012428_4_02~1000.jpg 1016092012428_3_03~866.jpg

CDM: És úgy érzitek változott valami ebben a 7 év alatt a zeneiparban ahogyan kezelik azokat a nőket, akik nyíltan beszélnek a feminizmusról?
Jade: Úgy érzem egyre jobb lesz. Még mindig nagy utat kell bejárnunk. Még most is, tök mindegy mit csinálunk szexizmussal szembesülünk. Ami 4 nőként elég frusztráló. Egy kis változás történt. Úgy érzem az emberek tudni akarják azt, mit is gondolnak a pop sztárok a világban folyó dolgokról. Különösen lánybandaként – van egy furcsa bélyegzés, hogy mi csak egy bábuk vagyunk, akik a színpadra felállnak és énekelnek. De mi ennél többek vagyunk. Erős nők vagyunk, akiknek van véleményük.

CDM: A test pozitivitás egy fontos téma az albumon és ti mindannyian posztoltatok már arról, hogy dicsőítsük magunkon azokat a dolgokat, amiktől bizonytalanok leszünk. Ezekről a dolgokról fontos beszélni – láttátok már, hogy ez a nyitottság a rajongókra is kivetült volna?
Jesy: Igen, úgy érzem fontos, hogyha már van ez a felület, akkor pozitív dolgokra használjuk. Az Instagram nagy része az életünknek, mindenki életének, de néha túl ijesztő tud lenni, mert az emberek megszállottjává válnak annak, ami nem is igazi. Pez mindig azt mondja, hogy az az életük 1%-a, amit éppen látunk. Minden szerkesztve van. A mi generációs lányainknak, minden nőnek, fiatal lánynak, idős nőnek meg akarjuk mutatni, hogy igazából mi az ami valóságos és önmagunknak lenni rendben van. Mindaz, amit magadon nem szeretsz, szeresd őket! Mert ettől leszel az aki és ettől leszel különleges.

CDM: Van olyan dal az albumon, ami mondjuk a 10 évvel ezelőtti éneteken segített volna?
Mindannyian: Strip!
Leigh-Anne: De úgy érzem ez csak rosszabb lesz. 10 évvel ezelőtt még nem volt közösségi média, nem voltak olyan dolgok, amik miatt ostoroztuk magunkat. Nem volt olyan rossz a helyzet, mint most. Őszintén ez nagyon unalmas. Mindenki ugyanúgy akar kinézni, ez nagyon furcsa.
CDM: Ettől függetlenül 10 évvel ezelőtt nem voltak olyan emberek, mint ti, akik pozitív üzenetet próbáltak közvetíteni és olyan emberekkel akartak volna kapcsolatba lépni közösségi médián keresztül, akiknek szükségük van arra, hogy hallják.
Jesy: Igen, szerencsések vagyunk. Amennyire félelmetes tud lenni az Instagram, olyan csodálatos is egyben.
Leigh-Anne: Csupán arról van szó, hogy a pozitív utat válasszuk.
Jesy: Igen, mindenképpen.

CDM: Ha 2 percetek lehetne a 2011-es énetekkel, akik megnyerték az X Factort, lenne olyan dolog az életetekből, amit elmondanátok neki, amit úgysem hitt volna el akkor, hogy meg fog valósulni?
Jesy: Az EMA fellépés Nicki Minaj-jal!
Leigh-Anne: Igen! ,,Te most fellépsz Nicki ‘Super Bass’ dalával, de csak hogy tudd, vele együtt fogsz fellépni!”
Jesy: Sosem gondoltuk volna, hogy lesz vele közös dalunk, azt meg pláne nem, hogy fellépünk vele, találkozunk vele és barátok leszünk.
Leigh-Anne: Hosszú út volt, ezt már a kezdetek óta hangoztatjuk. Évekig azt mondtuk, hogy úgysem fog megtörténni, de végül megtörtént.

CDM: A ‘Wasabi’ az egyik kedvencem az albumról.
Jade: YAY!
Perrie: Mindenki ezt mondta, nem?
Leigh-Anne: Azt a dalt mindenki szeretni fogja.
Jesy: Ez anyukám kedvence.

CDM: Kivel írtátok ezt a dalt? És milyen hangulatot szerettetek volna megteremteni a dallal? Kicsit más a többi daltól.
Jesy: Jade írta!
Perrie: Ismételten.
Leigh-Anne: Élvezd ki a győzedelmet!
Jade: Nos, ezt a dalt Mike Sabath-tal írtam, aki egy fiatal, új producer, de nagyon jó fej – vele írtuk a ‘Notice’-t is és Shan (Alexandra Govere) is bejött az írás folyamata közben, aki írta a ‘Touch’-ot. Olyan dalt akartam, amire tudok táncolni a Heaven-ben (londoni melegbár). Egy kicsit újszerű is!
Perrie: A Heaven (ami magyarul menny-et jelent) klubban vagy a mennyben?
Jade: Ó, a klubban! (nevet)
Perrie: Akartam is mondani.
Jade: Ja igen, a koncepció. Nagyon vicces volt, mert Shan éppen sushi-t evett. Szó szerint lapátolta a wasabi-t a szájába. Kérdeztem tőle, hogy mégis hogy tudod megenni? Ha én lennék, tuti mindet kiköptem volna. Aztán leesett.. írjunk erről egy dalt!
Leigh-Anne: Zseniális!
Jade: Elég bolondos dal arról, amiről mindig is beszélünk, jóról és rosszról. Ez egy jó, bolondos szám.

CDM: Ti mindannyian fantasztikus támogatói vagytok a meleg közösségnek – különösen Jade. Tudom, hogy dolgoztál Stonewall-lal és felvonultál a manchesteri Pride-n is velük. Milyen volt ez az élmény?
Jade: Fantasztikus volt. Az volt életem első Pride-ja. Eddig sosem volt lehetőségem elmenni. Imádtam, de már tudtam előtte mire vállalkozom. Előtte már kaptam kis oktatást milyen is ennek a támogatója lenni, nem úgy mentem oda, hogy ‘ó, szivárványok!’, örülök hogy végre eljutottam, Egy rakás LGBT emberrel vonultam ki, akik félnek ezzel előhozakodni és a családtagjuk kitagadta. Különleges és megható volt végigvonulni. Kántálták az emberek és zászlókkal vonultak. Olyan volt, mint egy filmben lenni. És az a sok gyerek! Nagyon édesek voltak. Nagyon jól éreztem magam.

CDM: Ti vagytok a legnagyobb brit lánybanda a Spice Girls óta. Talán még nagyobbak is, amennyi eladásotok volt! Hogy reagáltatok, hogy újra összeálltak?
Jesy: Sejtettük, hogy be fog következni, ugye? Imádjuk őket. Rajtuk nőttünk fel, ők voltak a mi lánybandánk.
Leigh-Anne: De még mindig ők azok. Ezért is nézünk fel rájuk. Ha bármelyik bandához hasonlíthatnánk magunkat, akkor az a Spice Girls lenne.
Jesy: Akárhányszor egymásnál alszunk, mindig a ‘Spiceworld’-öt nézzük. Belőlük nem elég, imádjuk őket!

CDM: Ha már élő koncertek. Van már ötletetek az LM5-hoz tartozó turnéra?
Jesy: Jade ma előállt pár ötlettel, ugye? Nagyon izgalmas, úgy érzem ez a legjobb része a munkánknak.
Perrie: Ez a legjobb!
Leigh-Anne: De ennek nagyobbnak és jobbnak kell lennie. Hiszen ez az ‘LM5’
Jesy: Szerintem ez lesz a legizgalmasabb turnénk!
Leigh-Anne: Így kell lennie!
Jesy: A dalok is izgalmasabbak.. nézzük csak a koncepciókat, amikkel játszadozni tudunk…
Leigh-Anne: El tudjátok képzelni a ‘Wasabi’-t a képernyőkön? Úr isten!
Jesy: Tudom. Meg tudunk őrülni. Mentálisan. A ‘Joan Of Arc’ a mindenünk! Ütős lesz! Nagyon izgatott vagyok!

CDM: Szuper volt, hogy tavaly Új-Zélandon voltatok! Tervben van, hogy visszajöttök?
Jade: Nos, a tervünk az, hogy minél több helyre eljussunk, ez az álmunk. Olyan helyekre akarunk elmenni, ahol még nem voltunk. Például Dél-Amerikába, Európába, szuper lenne, ha Új-Zélandra ismét eljuthatnánk, de nehéz mindent belezsúfolni!