Guardian interjú Jesy-vel

 -Amikor Jesy 19 éves volt és egy bár mögötti kocsmában dolgozott Dagenham, Essex-ben, emlékszik, látta az X Factort és arra gondolt, hogy ezt ő is megnyerheti. 2011-ben pedig ez meg is valósult egy bandával, a Little Mix-szel és arra gondolt, hogy az élete legrosszabb napja.

Simon Cowell énekműsorában versenyezve folytonos kritikát kapott a súlyára és a megjelenésére (a hangját ritkán kritizálták). ,,Csakis az érdekelt, hogy az emberek mit mondanak rólam.” – meséli Jesy.

A nyerés pedig nem hozott megnyugvást. Amikor a Little Mix megnyerte az akkori évadot, az első Facebook üzenet, amit kapott egy idegentől abban ez állt: ,,Te vagy a legrondább dolog, amit valaha is láttam. Nem érdemled meg, hogy ebben a bandában legyél, te csak halált érdemelsz.”

,,A fellegekben kellett volna járnom. Bent volt Leigh-Anne a szobámban és végig arról beszélt, hogy ez a legjobb dolog, ami történhetett és én pedig azt feleltem, hogy nem, ez nem igaz.”

A Little Mix lett az egyik legnagyobb brit lánybanda a Spice Girls mellett, de Jesy csak az online trollokkal volt elfoglalva. A győzelemtől számított 2 éven belül depresszióval és étkezési rendellenességgel szenvedett, valamint öngyilkosságot is megkísérelt.

A BBC Three dokumentumfilmjében, az ‘Odd One Out’-ban fókuszban lesz ez a lefelé húzó spirál és a lassú gyógyulása. A forgatás előtt elmesélte Jesy, hogy ezelőtt sosem mesélt a nyilvánosságnak a küzdelmeiről.

Jesy-vel London belvárosában, a BBC Broadcasting House-ban találkozunk. És most ünnepli a ‘Little Mix’ a 8. évfordulóját. Csak pár perc telt el azóta, hogy leült, elmesélte, hogyha tudta volna az X Factor következményeit, mivel is fog járni, akkor nem vág bele.

,,Szerintem semmi sem ér annyit, mint a saját boldogságod. És sok mindent vett el az életemből is, amit sosem kapok már vissza.”

Romford, Essex-ben nőtt fel és gyerekkorától kezdve elhivatottan akart énekelni, táncolni, színészkedni. ,,Nem igazán volt semmi okom, hogy ne legyek magabiztos.” – meséli

2011. közepén jelentkezett az X Factorba szóló előadóként, ám végül bandába rakták Perrie-vel, Jade-del és Leigh-Anne-nel. Mindannyian 18 és 20 év között voltak.

A közösségi média akkor még nem volt annyira összeköttetésben a tv műsorokkal, mint manapság. Sőt, a nyolcadik évad volt az első, ahol a jelentkezők fel tudták tölteni a videókat a Youtube-ra, Jesy akkor még azt sem tudta mi az. Emlékszik, teljesen elvarázsolta az, amikor az összes versenyzőnek új Samsung mobilokat adtak, hogy azzal építsék ki rajongói bázisukat Twitteren.

Az első élőshow-n Nicki Minaj – Super Bass c. dalát adták elő és a mentorokat teljesen lenyűgözték. ,,Ez volt a legjobb érzés az egész világon” – mondta akkor örömkönnyekkel küszködve a színpadon.

Akkor este, kamerák nélkül a versenyzők összeültek és visszanézték magukat Youtube-n. Valaki pedig rámutatott a komment részlegre.

,,Nagyon naiv voltam. Azt hittem, hogy az emberek véleményezik a fellépésünket, ehelyett minden komment arról szólt, hogy ,,Ő egy nagyon kis csúnya patkány, mégis hogy került bele ebbe a csapatba?” – emlékszik vissza Jesy, aki arra is emlékszik, hogy szinte megszűnt létezni a levegő körülöttük, senki sem tudta mit tegyen vagy mondjon

,,Szorongás lett rajtam úrrá, sosem éreztem ilyet egész életemben. Az emberek azt mondták, hogy az arcom el van deformálódva és még több szörnyű dolgot. Úgy éreztem teljesen összetörték a szívemet, emlékszem, felhívtam édesanyámat, hogy haza akarok menni, nem akarom ezt csinálni.”

Éjjel 1 körül az X Factor csapat egyik tagja meglátta Jesy-t egyedül sírni és megkérdezte mégis mitől van így felzaklatva. Pár nappal később, megkérték magyarázza el ismét mi volt a probléma – a kamerába. Nem akarta megtenni. ,,Azt mondták, hogy nincs bekapcsolva a kamera, ám mégis be volt.”

Néhány héttel később Jesy miniklipjét miközben sírva fakad a csúnya kommentek miatt adásba került még a Little Mix show-i előtt. A videóban Jade vigasztalta őt: igazán megható és valós ‘girlpower’ pillanat.  Nem tartja sem a klipet sem a producereket hibásnak.

,,Szerintem ez amúgy is megtörtént volna, így csak olaj volt a tűzre.”

Az empátia már a kezdetektől elválaszhatatlan fogalommá vált a Little Mix-szel. A korábbi mentoruk, Tulisa úgy mutatta be őket, hogy ,,a lánycsapat, akik képviselik nemzetünk hölgyeit”. Jesy könnyeivel bizonyította, hogy ezekkel a bizonytalanságokkal minden lány szembesül.

Ám Nelson volt az egyedüli lány, aki közel állt az átlagos UK mérethez, ami a 16-os méret. És habár a 4 lány mindig is barátok voltak – ,,ezért vagyunk mi még mindig együtt.” – vallja be

,,3 másik lánnyal voltam, akikhez mindig összehasonlítottak. Nem hiszem, hogy ilyen rossz lett volna a helyzet, ha szólóként lettem volna ott.”

Miután a videóból az jött le az embereknek, hogy Jesy a leggyengébb láncszem a csapatban, minden rosszabb lett.

,,Miután megtudták, hogy ez tényleg hatással van rám, még jobban akartak bántani.”  – Jesy-t bántalmazták már az iskolában is.

Megdöbbentette a felnőttek kegyetlensége – többen közülük sokan szülők voltak.

,,Nyilván mindenki a saját nappalijában nézi a TV-t és kommentálja az ott látottakat. De az, hogy sokan előszedik a telefonjaikat és próbálják elérni, hogy márpedig ehhez a lányhoz jussanak el a csúnya kommentek” – még akkor is ha nem volt biztos, hogy én azt látni fogom, fogalmad sincs arról, hogy egy komment másik emberre milyen hatással lehet.”

Nelson megszállottja lett a bántó kommentek olvasásának. A dicséret sosem érdekelte akkoriban.

,,Rosszabb lett minden, amikor Twitterem lett. Ez arra vezetett, hogy bekövettem a Daily Mail-t és elolvastam a cikkek alatti kommenteket, a legrosszabbakat, amiket olvashatsz magadról. Olyan volt, mintha szándékosan akartam volna fájdalmat okozni magamnak. Volt egy rutinom, felkeltem, felmentem Twitter-re, megkerestem a legcsúnyább kommentet, amit találtam magamról. Beírtam a keresőbe, hogy ‘Dagadt Jesy’ vagy ‘Csúnya Jesy’ és aztán előkerültek a csúnya dolgok. Mindenki azt mondta, ne foglalkozzak vele – de egyfajta függőség volt.”

Egy eseményen Nicola Roberts a Girl Aloud-ból -aki látta a klipet, amiben Jesy sír- félrehívta.

,,Elfogadsz tőlem egy tanácsot? Kérlek, ne olvasd el a dolgokat, amiket írnak rólad. Ez a legrosszabb, amit tehetsz.” – tanácsolta Nicola

,,De én nem hallgattam rá.” A versenyzőknek elmondták, ha valamivel küzdenek, lehetőségük van segítséget kérniük, Jesy megtanulta, hogyha beszél a problémáról, azzal csak rosszabb lesz.

,,Szerintem senki sem sejtette azt, hogyha beszélek róla, attól csak még jobban zaklatott leszek. Inkább a folyamatos pörgés kéne.”

Ez egyben népszerűségi verseny is volt.

,,Mi csak azt akartuk, hogy mindenki boldog legyen és azt akartuk, hogy mindenki szeressen minket.

2011. decemberében a Little Mix lett az első csapat, aki megnyerte az X Factort. Az első albumukat 2012-ben dobták ki, a slágerlistás daloktól pedig Jesy-ben nőtt a nyomás. Próbált nem beszélni róla, érezte, hogy a közönség kipécézte őt magának.

,,Nevetség tárgyává váltam. Az emberek mémeket csináltak, leszedték a fejemet a képünkről és egy szörnyet vagy ET-t raktak oda. Élő videókban voltunk és amikor ezek felugrottak, csak ott kellett ülnöm, nyugodtan.”

Az interjúvolók megkérdezték tőle, hogy hogyan viseli mindezt, a rajongók azt mondták, felnéznek rá. Depressziós volt és tagadásban élt, visszautasította az antidepresszánsokat és a terápia nem segített.

,,A menetrendünk nagyon fárasztó volt. Reggel hatkor mentem terápiára, sírtam, utána pedig fotósorozatra mentem.”

Időközben, a nyilvánosság előtt pedig beszédet kellett mondania a magabiztosságról.  A Little Mix-nek nem csak a nőket kellett képviselnie, de meg is kellett védenie.

,,Úgy éreztem, hogy mást kell játszanom… hogy nem érdekel mit gondolnak az emberek, hogy erős vagyok. Ez volt a szerep, amit meg kellett formálnom, amikor valójában teljesen ki voltam készülve.”

,,TV-s produkciók vagy videóklipek előtt éheztettem magamat. Diétás kólát ittam vagy 4 napig, ha pedig már kicsit szédültem akkor konzerves sonkát ettem, mert tudtam abban nincs kalória. Aztán pedig végre amikor minden lement, akkor végre ettem, de utáltam magam érte.”

Akkor még nem érezte, hogy étkezési rendellenessége lenne.

,,Csak azt láttam magam előtt, hogy lefogyok pár kilót és néha ha kedves kommenteket láttam, akkor inspirált arra, hogy jó úton járok. Senki sem azzal foglalkozott, hogy a fellépés jó volt-e vagy a hangzás jó volt-e.”

Jesy kezdte kihagyni azokat az eseményeket, ahol fotózhatják őt. Egyszer egy magazinfotózáson rossz méretű ruhákat kapott.

,,Teljesen összetörtem. Annyira sírtam, hogy napszemüveget kellett viselnem. Egy kép készült, aztán elmentem. ” Jól elrejtette a szomorúságát. – mondja. ,,Szerintem az emberek azt gondolták rólam, hogy csak egy szánalmas p-csa vagyok.”

A mélypontja a második albumnál, a Salute-nál jött el. Édesanyja, Janice rettentően el volt keseredve és azt tanácsolta, hagyja ott a bandát. De Jesy félt a távozástól vagy akár egy szünettől is. Azzal csak felhívta volna a figyelmet és az emberek azt kérdezték volna, hogy miért.

2013. novemberében a Little Mix visszatért az X Factorba, hogy fellépjenek az új kislemezükkel, akkora Jesy már leadott jó pár kilót. Egy népszerű tweetet látott, amit  Katie Hopkins írt.

,,A Packet Mix-nek még mindig van egy dagi a tarsalyában. Kevesebb Little Mix. Több Pick N mix!”

Nelson pedig csapdában érezte magát.

,,Fizikailag éreztem, hogy nem bírom tovább már a fájdalmat.” Megpróbálta megölni magát.

Jesy családja, menedzsmentje és a banda többi tagjai tudták – de miután egyszer beszéltek róla, sosem hozták fel újra. Felajánlották, hogy hagyjon kis szünetet, de jobban félt attól, hogy felhívja magára a figyelmet.

A fordulópont 2014. februárjában érkezett, amikor a Little Mix 6 hetet töltött Észak-Amerikában, amikor Demi Lovato előzenekara voltak. Egyik nap a buszon a táncosok félrehúzták őt és elmondták neki, hogy abba kell hagynia a Twitter-t, úgy írták le, hogy az egy olyan könyv, ami tele van írva csúnya dolgokkal. Ekkor végre törölte a fiókját.

,,Ez egy hosszú, nehéz folyamat volt, mert nem akartam segíteni magamon. És nem is volt könnyű, ameddig le nem töröltem a fiókomat, aztán minden megváltozott és szép lassan kezdtem magam jobban érezni és normálisnak.”

Ezután rendszeres terápia következett, sokat beszélt a családjával, barátaival, végül képes volt abba hagyni a cikkek olvasását és távol tartania magát ezektől, még akkor is, amikor a Little Mix csillaga kezdett fényesebben ragyogni. 2016-ban a Glory Days a No 1. album lett Angliában.

Februárban randizni kezdett a Love Island-ből ismert Chris Hughes-szal, aki nyilvánosan megvédte őt az online trolloktól, aki Jesy szerint nagyon jó hatással van rá, hogy a hírnevet pozitív fényben lássa.

,,Jó érzés olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik ezeket a dolgokat nagy ívből lesz-rják.”

A dokumentumfilm hozzájárult ahhoz, hogy kicsit felvilágosodjon, amikor beszélt egy testkép-specialistával, Liz Ritchie-vel, hogy segítsen megérteni a kapcsolatát a közösségi médiával és segítsen megérteni a falát, amit saját maga felhúzott a rivaldafény elé. Ennek részeként végigmentek az X Factoros videókon, ami nehéz feladat volt, de végül erőt merített belőle.

,,Ne értsetek félre. Vannak olyan napok, amikor nem érzem jól magam a bőrömben, de ahelyett, hogy sanyargatnám magamat és rosszul érezném magamat, úgy vagyok vele, hogy oké, most ez egy ilyen pillanat, de túl leszek ezen is, mielőtt teljesen átadnám magam a szomorúságnak.”

Az, hogy más fiatalokkal is beszélt az online bántalmazásról, kevésbé érzi magát már egyedül.

,,Sokan azt mondják, hogy ‘hagyd már abba a picsogást’, de ameddig nem tapasztaltad meg… nehéz megmagyarázni. És ezek nem csak reflektorfényben élő emberekkel történik. Rengetegen szenvednek a közösségi médiától és az online trolloktól. Az embereknek tudniuk kell milyen hatása is van.”

Figyelemreméltó ez a fordulat 5 éven belül: a Little Mix a 6. albumon dolgozik, Jesy már egyre kevésbé bizonytalan a súlyával kapcsolatban, vagy a kinézetével esetleg abban, hogy éppen mit egyen vagy hogy éppen mit mondanak róla. A dokumentumfilm készítéséhez visszatért a Twitter-re.

,,Fogalmam sem volt arról, hogy egyáltalán az emberek ilyeneket mondanak rólam, de ez azért van, mert már nem keresek rá.. és azért, mert nem is érdekel. Mentálisan már sokkal egészségesebb vagyok, hiszem, hogy az embereknek mindig, mindenről lesz véleményük. De engem csak a sajátom érdekel.