Vice interjú Jesy-vel

A Little Mix énekesnője csaknem egy évtizede él a reflektorfényben, és ugyanennyi ideje küzd is a depressziójával és szorongásával, amit a róla szóló rosszindulatú kommentek váltottak ki. Még a szőr is felállt a kezén, amikor erről kellett beszélnie, és szomorúan mutogatta ezt a riporternek.

Minden alkalommal ez történik, amikor beszélni kezdek erről” – mondja mosolyogva. A Little Mix énekesnője még a BBC-s dokumentumfilmjének bemutatása előtt mesélt minderről, amit csütörtök este vetítettek le. Jesy ekkor a mellkasára mutatott. Nyilvánvalóan kissé ideges, és nem csak azért,mert ez az első interjúja 28 évesen, amikor nincsenek mellette a társai.

Jesy nemrégiben egy szállodában tartózkodott, ahol Amy Schumer filmjét nézte. “A címe “Túl szexi lány”, és egy olyan lányról szól, aki küzd a testével és a kinézetével” – mondja.  “Egy edzésen vesz részt, ahol egy gyönyörű modellt lát, és arra gondol, bárcsak ő is így nézne ki.” A film egyik pontján Schumer karaktere odamegy ehhez a modellhez, és elárulja neki,hogy nem tartja magát kívánatosnak vagy csinosnak. Annyit szeretne csak, hogy egyszer arra ébredjen, hogy nem utálja magát.

“Ez a pillanat annyira rám illett, évek óta így éreztem magam” – magyarázza Nelson egy ideges kuncogás mellett. “Az egész olyan volt, mint: Istenem, az öt évvel ezelőtti énem! Szoktam nézni a lányokat, amikor sminkelnek, és azt gondoltam: Mit meg nem adnék azért, hogy egyszer így ébredjek fel, hogy más lehessek.”

image1~0.jpeg P-C3kpKMf6E.jpg BT1sJMXE0Gw.jpg -BQf2nXrcq4.jpg

Ült a szállodai ágyán, és Jesy rájött, hogy már nem érzi magát így – és eljött az ideje, hogy megossza a nyilvánossággal, amin keresztül ment. “Aznap este felhívtam Adam barátomat, és megkérdeztem,hogy mennyibe kerülne egy dokumentumfilm elkészítése” – mondja. “Mindent elmondtam neki. A kezdetektől velünk volt, de egyáltalán nem tudott erről semmit. Tényleg senki sem tudta.

“Ebben a dokumentumfilmben sok olyan dolog van, amiről beszélek, és amiről senki sem tudott azelőtt. Hosszú évekig mindent elrejtettem, és nem akartam róla beszélni, mert túlságosan féltem, szégyenkeztem és szégyelltem a dolgot. Nagyon menekülni akartam attól a Jesy-től, akit “kövér kislánynak” hívtak. Most már nem érdekel.”

Jesy a londoni Broadcasting Houseban készült erre a beszélgetésre. Voltak pillanatok, amikor zavarónak érezte az interjút, ami teljesen érthető is, hiszen az X-Factoros boldogtalan emlékeiről kellett beszélnie. Azonban nyilvánvaló volt, hogy megkönnyebbült, ezt többször is hangoztatta: “Úgy érzem, levették rólam a súlyt.

2011-ben a csupán 19 éves Jesy az újonnan alakult lánycsapatban állt a színpadra, több ezer ember elé. “Nem is vagyok benne biztos, hogy tudtam az előtt az éjszaka előtt, hogy mi is az a Youtube” -mondja. “Mindannyian ott ültek körülöttünk, és nézték az előadásunkat. Olyan izgalmas volt.

Az élő showk alatt valaki megjegyezte, hogy rengeteg kommentet kaptak a videójuk alá, Jesy – feltételezve, hogy az énekléssel kapcsolatban kaptak kritikákat – megnézte ezeket. “Minden egyes hozzászólás arról szólt, hogy “a kövér, csúnya patkány ott középen” vagy “undorító”.

Akkor Jesy teljesen elbizonytalanodott, hiszen előtte sosem volt gondja a kinézetével. Nem tudta, hogyan reagáljon ezekre a kommentekre. “Éreztem, hogy körülöttem mindenki engem néz – nem tudták, mit is tegyenek ” – mondja. “A szívem… Soha azelőtt nem éltem át ilyesmit.” Az erkélyre rohant, és sírva hívta fel az édesanyját. “Azt mondtam neki: Haza akarok menni,már nem is akarom ezt csinálni! Felajánlotta, hogy eljön értem.

Végül Jesy úgy döntött,hogy marad, hiszen ez volt az egyik nagy álma, és nem hagyta cserben társait sem. Miután a stáb megtudta az esetet, arra kérték, hogy beszéljen erről. “Néhány héten belül megkerestek, hogy beszéljek erről a kamerák előtt, de nem igazán akartam” – mondja. “Azt mondták, hogy nem készülnek felvételek, ám végül leadták a TV-ben, hogy sírok. Elpusztítottak. Rossz volt akkor, de felálltam, és ami megtörtént, az is én voltam. ”

Ahogy népszerűbbek lettek, súlyosbodott a helyzet, Jesy komment függő lett. Nem tudta megállni, hogy ne olvasson magáról hozzászólásokat. “Beírtam a keresőbe, hogy “Jesy a kövér lány”, bár hogy őszinte legyek, csak annyit gépeltem be, hogy “Jesy”, és a többit azonnal ajánlotta a kereső.” Hamar mindennapi rutinná nőtte ki magát a függősége, felkelt, azonnal olvasgatta ezeket, és az egész napja sírásokkal telt el.

“Mentálisnak hangzik, de gondoltam magamban, ha megszokom ezeket a dolgokat, talán nem fog fájni. Talán majd jobban fogom érezni magam. De ez csak egyre rosszabbá tette a helyzetem, és nem tudtam megállítani.”

A helyzet csak tovább romlott a műsor folytatásával. Hiába nyerték meg, Jesy számára nem egy boldog pillanat volt ez az életében. A közösségi média trolljai pokollá tették az életét, évekig tartó szorongással és depresszióval küzdött.

A dokumentumfilm egy kemény anyag, Nelson mindent megragad, hogy bemutassa, mi is érte őt. Nyíltan beszél a depressziója elleni küzdelméről, a munkája és a koncertek túléléséről, mert zavarta, hogy mit gondolnak róla. 2013-ban, amikor visszatértek egy fellépés alkalmából az X-Factorba, megpróbált véget vetni az életének.

“Tudtam, hogy soha nem lehetek már boldog. Nem tudtam, hogy hogyan érjem el, hogy mindig csodálatosan fessek a kamerák előtt. Nem tudtam élvezni azt az életet, amit élni akartam.”

A 2014-es amerikai turnén (Demi Lovato turnéján) a dolgok ismét rosszra fordultak. A dolgok könyörtelenek voltak, Jesy egyre gyakrabban érezte azt,hogy képtelen színpadra lépni. “Annyira aggódtam attól, hogy rám néznek az emberek, és arról beszélnek, hogy én milyen kövér vagyok, vagy egyéb szörnyű dolgokról beszélnének.

Egyik este a turné táncosai leültek vele beszélgetni. Rámutattak, hogy a szociális média iránti megszállottsága önpusztító számára. Kérdezték tőle, hogy miért nem törli a fiókját? “Igazuk volt, és azon a napon töröltem a Twitterem. A dolgok lassan javultak, de nehéz volt.

Volt egy szívszorító pillanat a dokumentumfilmben, ahol Jesy azt nyilatkozta, hogy már soha többé nem lesz olyan boldog, mint azelőtt volt. “Tudom, hogy soha nem leszek olyan, mint az X-Factor előtt. Teljesen gondmentes voltam. Nem érdekelt, hogy hogyan néztem ki. Öt éven át szilárdan fúrtam a fejembe, hogy kövér és csúnya vagyok. Nyilván egy idő után ezt kezded elhinni.

Ennek ellenére Jesy már jobban van, keményen dolgozik ezen, és mindent meg is tesz ennek érdekében. “Most magabiztos vagyok. Olyan hosszú időbe telt, mire idáig eljutottam, magamra nézek és azt mondom: Basszus, de jól nézek ki.  Utáltam régen, ha az emberek kövérnek tartottak, de már nem érdekel.Vannak azért még olyan emberek, akik kövérnek tartanak, és azt mondják túl sok sminket visel, de nem érdekel! “