Observer Magazin – interjú, fotósorozat

A lányok az Observer Magazin címlapján szerepeltek még a novemberi számban. Most elhoztam nektek a teljes interjút magyarul és a hozzájuk tartozó fotósorozat képeit is. Ha esetleg még nem olvastátok volna korábban, akkor most megtehetitek.

2015 nyarán éppen új dalait promótálta, amikor az egyik lírai részénél (“A szerelem nem igazságos” – The End) Perrie Edwards, aki frissen szakított akkoriban a One Direction-s Zayn Malikkal, könnyekben tört ki. A tagok, Jade Thirlwall, Leigh-Anne Pinnock és Jesy Nelson hamar körbevették, védő öleléssel vígasztalták. Amikor a fiú egy szupermodellel kezdett randizgatni, a lány minden mozdulatát nyomonkövették, várták a bosszúját, vagy éppen az új frizuráját. Aztán egy évvel később a zenekar kiadott egy kislemezt, mely egy képzeletbeli középső ujj, a Shout Out To My Ex. ” címre hallgatott. Remélem vele jobb a szex, nem játssza meg, hogy jó,  mint én tettem.” Perrie belevitte a dalba a saját történetét úgy, hogy közben a női szolidarítás egyikévé változtatta – a videóban a zenekar egy gyönyörű utazáson vesz részt, egy lilás sivatagban.

Szeszélyességre, szórakozásra számítottam,  amikor találkoztam a LM lányaival a fotózások szüneteiben, de a hangulat egy kicsit haloványabb, mint képzeltem. Mégis kedvesek, mereven mosolyogtak, magas csizmákban és bronzban voltak. Mostanában a 24 és 26 évesekből álló 2011 óta szinte folyamatosan dolgozik, amikor első csapatként megnyerték az X-Factort, és ők a legsikeresebb brit lánycsapat a Spice Girls óta. Sokan hasonlítják őket hozzájuk, a két csapat sikereit is mindig felemlegetik, annak ellenére is, hogy Mel C kijelentette, túl provokatívak a négy éves lánya számára.

,,Ők olyan hangot képviselnek, ami sokáig volt elnyomásban. A fiatal nők hangja… Végeredményben alapvetően a feminizmus jövője. ” – nyilatkozta Kathy Acker.

02~557.jpg 03~534.jpg 04~509.jpg 05~466.jpg

“Milyen érzés – kérdezem – milyen ez a munka?” Egymásra pillantanak, majd Leigh-Anne előrehajol, és belekezd:

,,Idén mindannyian házat vásároltunk, de még egyikőnk se aludt benne.” Visszatekint.

Jesy folytatja: ,,Mert a popiparban nehéz szünetet tartani. A pop zenében ha eltűnsz egy évre, megfeledkeznek rólad.”

Ez igaz, mert ha már egy napig nem posztolnak valamit a közösségi oldalaikon, a rajongóik (#Mixerek) elkezdenek aggódni értük. A közösségi médiával most az a helyzet, hogy nem lehet a művészeknek leállásuk. Instagramon és Twitteren mindig jelen kell lenni. Ebben a világban nehéz az előadóknak, főleg a lány zenekaroknak, hogy bármilyen hatást fejtsenek ki. Ma ők a női barátság kifejezése. Hasonlóan Manhattenhez és a Szex és New York-hoz , a legfontosabb karaktere, maga a barátság. Jesy szerint a barátságuknak az igazi titka:

,,Tudjuk, hogy mikor kell egyedül hagyni egymást” – teszi hozzá. “Egyikőnk sem akar az élen lenni” – Jade. “A legfontosabb dolog azonban az, hogy megtanultuk, mi együtt erősebbek vagyunk” – mondja Jesy. Perrie eközben maga elé bámul – “De aztán még egy lánybandában is lehet magányos az ember.”

,,Az anyukáink velünk tartottak a turnén, és az enyém teljesen el volt kápráztatva. Állandóan mondogatta: ‘Te ezt egyedül csinálod végig? Nem akarsz emberekkel lenni? Ez annyira magányos!’ Úgy vélem kezdünk ehhez hozzászokni. Ez egy kicsit vicces világ” egészítette ki Leigh-Anne.

Hol van az a régi félénkség ? Beat magazinnal folytatott interjúban megkérdezték a lányokat, hogy milyen szagot szeretnek, összeszűkült szemekkel válaszolták: kakas. Simon Cowell, aki a lemezkiadójuk vezetője, elmondta nekem, hogy mennyire szórakoztatóak.

,,Egyszer átjöttek hozzám vacsorázni, és mutattak egy filmet, amiben úgy csináltak, mintha bírósági ügybe keveredtek volna. Nagyon vicces volt! Azt hiszem a lányok is  így gondolták, mivel mindannyian nagyon nevettek. Aztán egyikőjük, azt hiszem Jade, kiborított a laptop képernyőjére egy pohár bort. Egymásra néztek, majd továbbra is nevetni kezdtek. Ez megragadt a fejemben.”

Azok a lányok, akikkel ma találkoztam, fáradtak. Négy album, ez hagyományosan egy lány zenekar karrierjének azon pontja, amikor szünetre van szükségük. De előtte egy teltházas országos turné, ahol minden délután és este egy másik városban lépnek fel. A matinén a fiatalabb rajongóiknak kedveskednek, akik azóta velük vannak, amióta Tulisa felkarolta őket az X-Factorban. A legjobb tanácsa az volt, legyen hitük.

Amikor popsztár vagy, nem azt jelenti, hogy csak ingyenes dolgokat kapsz – indítja Perrie, akinek eszébe jutott egy félelmetes találkozás a TopShopban. “Sok pénz, nagy házak… Ez nem azt jelenti, hogy mindenki szeret. A nyilvánosság előtt vagyunk 24/7-ben, és nem jut személyes tér és magánélet. Nyilvánvalóan imádjuk most, de olyan “igen lányok” csoport vagyunk, akik bármit megtesznek” egészíti ki Jesy.

,,Annyira sebezhetőek vagyunk” – mondja Jade, aki tavaly beszélt először az anorexiájáról, amivel tinédzserként harcolt. “Különösen nehéz, ha szomorú. Ha úgy érzed, hogy szar minden, és csak a kib***tt sírás segít, de nem teheted meg,  akkor igen ez…furcsa.” – mondja Leigh-Anne.

Egy kicsi szünetet engedélyeznek maguknak, amiben normális emberként élhetnek. “Szeretem a vásárlást…Képzeld el, hogy egy normális életet élsz, ahol csak…menj el vásárolni. Töltsd fel a hűtőszekrényedet!” – egyszerre sóhajtanak.

,,Vajon úgy érzik, hogy lecsúsztak a normális életről? Egymásra pillantanak, a szemük mindent elárul. “Nem!” – mondja Jade. “Nem, jó tudni, hogy ezt néhány évig csinálhatjuk, majd a jövőben kivesszük belőle a részünket!”. Perrie hozzáteszi “Ez a mi kib***tt álmunk!”. Megtanulták kezelni ezt a furcsaságot.

,,Minket beledobtak ebbe az iparba, ami folyamatosan marcangol minket. És ez a legrosszabb. Az idegenek dolgokat mondanak rólad, a hibákat emelik ki. És kérdéseket teszel fel magadnak. De tudod mi a furcsa? Azt érzem, kezdenek megkedvelni minket, hogy nem foglalkozunk ezekkel, és nem kapunk már annyit. Azt hiszem ez egy nagyon szomorú világ, ahol élünk, a közösségi média által. Az emberek szeretik a lányokat és a nőket. De jó példát mutattunk. Elfogadjuk kik vagyunk, nem vagyunk tökéletesek, de ezt tudjuk. De tudom, ha gyerekeink lesznek, nem akarom, hogy telefonjuk legyen.” – fejezte be JesyPerrie nyög “Ó, Istenem, amikor a gyerekek sminkelik ki magukat, és én: 11 éves vagy! Ráadásul annyi idősen azt se tudtam, mi az a smink!”. “Múltkor egy bikiniben készítettem képet magamról, amit még soha nem tettem. Nem szerettem volna retusálni. Azt gondoltam: B***szák meg, ez vagyok én, és ha nem tetszik, nem érdekel! Azt hiszem ha mindannyian így cselekednénk, ez egy jobb világ lenne” – fűzte hozzá Jesy.

,,Negyedik albumunk, a Glory Days ebben a hónapban újra kiadásra kerül, szerelemről szól, és emlékeztet, hogy légy önmagad! Ez egy olyan kifejezés, amely számomra annyira felhígult, hogy gyakorlatilag homepoátiás kezelés lett. “A” normális világban – mondja Jade – elmehetsz főiskolára, felfedezheted magad, hibákat követsz el. Mi eközben a reflektorfényben vagyunk, itt próbáljuk meg felfedezni magunkat, miközben mindenki figyel.

Felélénkítünk néhány napot, és a legélénkebb embereknek érezzük magunkat. – mondja Perrie – Néhány napra olyanok leszünk, hogy ‘Ó Istenem, annyira csúnya vagyok!’. Nem hiszem, hogy mindenki 100% kényelmesen érzi magát a saját bőrében, de megtanultuk szeretni magunkat, mi ezt képviseljük a zenével.

Ez egy márkaüzenet, ami 1 milliárd YouTube és Spotify megtekintéssel működik, és elég pénz ahhoz, hogy saját házat vásároljanak maguknak és az anyukájuknak.

Bár igen,nem aludtak benne. „Visszatértem Európából” mondja Jesy „és újra csomagolnom kellett.” „Végignéztem az összes bőröndömön ami padlón hevert  és sírni kezdtem. Úgy éreztem „Én nem tudom ezt csinálni„ Szinte szó szerintem majdnem összeomlottam. Segítség kell. Ez túl sok nekem. Én csak haza akarok menni.”

,,Nagyon furcsa dolog történt egyik nap.” mondja Jesy.  A repülőtéren voltam és egy 40 éves hölgy kiszállt az autójából. Ő elkezdett sírni és azt mondta „Egy héttel ezelőtt voltam a koncerteteken és még sosem éreztem magam ennyire magabiztosan és ezt nektek köszönhetem. Adhatok egy ölelést neked?” Úgy értem egyfelől nagyon szomorú vagyok.

„De ez nem furcsa?” Ugrik Leigh-Anne-be. „Azt kívánjuk bárcsak normális életünk lenne aztán rájövünk, hogy ez az az indok, amiért épületekben vagyunk bezárva.”

Vigyorognak, mindannyian vigyorgunk. Van egy népszerű ötlet, hogy a popsztárok örökre abban az életkorban maradjanak, amiben híressé válltak.

„Igen mert te keresel egy kis nyugalmat az életedben” mondja Perrie. Jesy kuncog „Én mindig gondolkozom, hogy mikor fogom megkapni ezt az ’anya-erő’ dolgot. ” „Mi nagyon gyerekesek vagyunk sok dologban” mondja Jade. Leigh-Anne horkant és visszaemlékezik „Spanyolországban adtunk egy koncertet és 4 különálló szobánk volt, amilyen még soha. Mi mindig egy ágyon osztozunk. Szóval együtt voltunk egy ágyban és jött egy fuvallat. És arra gondoltunk hogy  vicces lenne kirakni Instagramra. Függetlenül az utasítástól.”

Cowell dicsekszik a Spice Girls munkáiról, ambícióiról, kémiájáról.

,,Ők nagyon-nagyon tehetségesek. És törekvőek. Nagyon törekvőek. Nagyon-nagyon törekvőek. És szeretném, ha mi lennénk a legjobb lánybanda a generációnkban.” – tette hozzá Jade.