Billboard interjú az LM5-ről

A Little Mix felét nem sikerült elérni telefonon, de Leigh-Anne Pinnock és Jade Thirlwall lelkesen válaszolt a kérdésekre, ragaszkodnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, ha elérkezik november 16.

“(MI vagyunk) a legjobbak!” – viccelődött Jade, amin Leigh csak nevetett.

Ez az a fajta megjegyzés, amit csak akkor mondhatsz ki,ha a lánycsapat, aminek tagja vagy, egy egységes, működő formáció. A hívás során ketten ezt meg is erősítették, érezhető közöttük a harmónia. Befejezik egymás mondatait, egyetértenek mindenben, és együtt boroznak a házukban.

Az is világos, hogy a Little Mix életében milyen fontos szerepet játszott a brit The X-Factor 2011-es évada. 5 albumot adtak ki, 13 top 10-es daluk van, ez az a csoport, aminek tagja Jesy Nelson és Perrie Edwards is. Nekik aztán nem kell bizonygatniuk, hogy mennyire tehetségesek.

Hogyan jött az ötlete az 5. albumnak? Volt valami konkrét cél vagy csak bementetek a stúdióba, és jött, aminek jönnie kellett?

Jade: Ennél az albumnál egy kicsit jobban éreztük már magunkat,mint korábban. Az évek során sok tapasztalatot szereztünk íróként, és különösképpen ezen a lemezen szerettük volna erőteljes üzeneteket létrehozni a girl power-ről. Mindig is azt mondjuk, hogy ez az az album, amit valaha is akartunk.

Határozottan hallatszik is dalokon, mint a ‘Joan Of Arc’, ‘Strip’ vagy a ‘Wasabi’. Az előadás és a vokálok arcon csapnak és kicsit agresszívak, még így is.

Leigh-Anne: Azt érzem, hogy magabiztosabbak vagyunk, mint valaha voltunk. Ez azért is van,ha mondhatunk ilyet – több tapasztalatunk lett, idősebbek lettünk. Mi csak négy lány vagyunk önálló hozzáállással, nemde? Ez tökre természetes volt. És olyan daloknál mint a ‘Joan Of Arc’, szükség volt a rapre is. A ‘Wasabi’ amolyan “megmutatjuk-az-utálóknak” dal.

Jade: Most már nem foglalkozunk annyira azzal, hogy mit mondanak az emberek. Nem vagyunk megijedve, amikor olyanokat írunk, amiknek van tartalma vagy egy kicsit ellentmondásosak. Már hét éve együtt vagyunk. Ebben az iparágban nőttünk fel. 25-27 évesek vagyunk, és ezzel egyfajta önbizalom is jár. Úgy érzem, többek vagyunk…

Leigh-Anne: Felszabadult?

Jade: Ja, felszabadultak vagyunk, főleg ha írunk! Ez olyan súly a válladon, amitől képes vagy írni valamiről, és nem kell félned többé. Talán 4-5 éve, ha írtunk dalt a szexről vagy a feminizmusról, vagy az önmagunk szeretetéről, akkor  még úgy voltunk vele, hogy “Ó, nem, ezt nem tehetjük meg”. Azóta “Tudod mit? Ezt érezzük! Írunk róla!”. Ez teljesen rendben van. Fel vagyunk rá hatalmazva. Úgy érzem, ebben a korszakban a művészek hallatnak arról, hogy mi történik a világban.

A “Woman’s World” erről szól, a #MeToo mozgalom ihlette, és megvizsgálja a munkahelyi problémákat is. Ez olyan fajta dal, amit nem írtatok volna meg pár évvel ezelőtt?

Jade: Abszolút. Máig emlékszem, amikor pár évvel ezelőtt valamit hozzászóltam a politikai dolgokhoz, és teljesen megsemmisültem és nevetségessé váltam, főleg azok miatt az emberek miatt, akik azt mondták, hogy “Ó istenem, miért van egy popsztárnak véleménye?”. De úgy érzem, most eljött a változás ideje. Az emberek, különösebben a közösségi médiában felismerik, hogy a hírességek komoly befolyást gyakorolnak a fiatalabb rajongóikra. Használhatjuk ezt az előnyükre is és írhatunk számukra fontos dolgokat, amiknek van jelentésük.

Mi lesz a jó lányok himnusza 2018-ban?

Jade: Hallottad az albumunkat, kedvesem?

Oké, talán ostoba kérdés volt…

Leigh-Anne: Nem!

Jade: Csak vicceltem! (nevet) De erről írtunk: szeresd magad, önkép – Úgy gondolom, hogy a testképünk elfogadása nagyon fontos, ezért kell róla írni.

Leigh-Anne: És ez pozitív! Biztos vagy abban, hogy szép vagy. Meg kell tanulni. Minden nő olyan erős és erős, erre emlékeztetni kell. Amikor összeállunk, akkor főleg erősek vagyunk, az az igazi erőnk. Azt hiszem, ez az egész a nők összefogásáról és egyesüléséről szól.

A “Told You So” olyan emblematikusnak tűnik – mindannyian együtt vagyunk, és érezzük, amint a szívünk megnyugszik. És azt az érzést kelti, mintha a stúdióban lennénk, és beszélgetnénk egy jót.

Jade: Ez az egyik kedvenc dalunk. Szó szerint érzed, hogy mi történik akkor, ha valamelyikőnk szakít a párjával, és felkeressük egymást olyankor, csak ülünk, kibeszéljük az exünket, sírunk és bort iszunk. Beszélgetős. Ez volt az első dal, amit hallottunk az új lemezről?

Leigh-Anne: Igen!

Jade: Azonnal beleszerettünk és úgy voltunk vele, hogy “Ha a többi is ilyen lesz, akkor boldogok leszünk”. A lemezen lévő balladák is tartalmazzák a felhatalmazást. Ez is egy ballada, ami arról szól, hogy a barátaid mindig ott vannak melletted, bárhol is jársz.

Leigh-Anne: Ez bemutatja a Little Mix barátságát.

Mi a helyzet azokkal a napokkal, amikor nem érzed magad erősnek? Hogyan kezeled magad, átmész a “Strip” és “Wasabi” gondolkodásmódjába?

Jade: Mi is emberek vagyunk, tehát határozottan vannak olyan napok, amikor úgy ébredünk fel, hogy szar minden. A dalok írása segít ezen. A pozitív emberek jelenléte segít ebben – és annyira jó, hogy banda vagyunk, erős nők vesznek körül, ott vagyunk, ha valaki rosszul érzi magát.

Leigh-Anne: A dicséretnek ereje van. Folyamatosan dicsérjük egymást. “Joan Of Arc” erről szól,nem félünk, szépnek érezzük magunkat. Miért is ne?

Van egy rész a dalban, amikor egy mély hang felkiált: “Oh you on that feminist tip?”, majd mindannyian felkiáltotok, hogy “Hell yeah, I am!” Teljesen megdöbbentett, hiszen a sok női hatalomra alapuló dalok nem igen említik a feminista szót a popban. Hogy jött ez?

Jade: Ezt egy Shun nevű lány írta nekünk – a Touch-hoz is köze van – ő feminista. Van egy furcsa megbélyegzés, ha feminista vagy. Soha nem fogjuk megérteni, hogy miért is van ez, de ő bátran betette a dalba: Ön feminista? Helló! Nincs baj ezzel.

A “Joan Of Arc”-ban szó szerint magatokról énekeltek. Ti pedig elneveztétek LM5-nek az albumotokat, amit előtte a rajongóitok becéztek így, pedig akkoriban még csak az előkészületek folytak. Miért ennyire fontos a rajongók jelenléte?

Jade: Szerintem nagyon aktuális vagy, drágám! Haladunk előre az időben, határozottan. Tisztában vagyunk azzal, hogy kik vagyunk, hol tartunk, és hogy kik a rajongóink, óriási közösségi média figyel minket. Ezt akartuk a címmel tükrözni. A rajongók több,mint egy éve hívják LM5-nek. Úgy voltunk vele, hogy jó követni őket. Nagyon 2018.

Mindannyian LM5-nek hívtátok a beszélgetések során?

Jade: Igen, mindig. Amikor összeültünk, hogy megvitatjuk a nevét, “Tárgyalhatnánk az LM5-ről?” és akkor “Óh! LM5? LM5!”.

Leigh-Anne: Jó kis kör volt. És ez működött az egésznél, a fotózásnál is . Ezt éreztük jónak.

Jade: Most már sokkal magabiztosabbak vagyunk benne, tehát az LM5 nagyon hasonlít ránk: “Ez kell nekünk, nincs szükség másik címre, LM vagyunk és ez az ötödik albumunk – BOOM!”

Amellett, hogy megmutatjátok az éneketek új oldalát, ezen a lemezen nagyon jó hangok vannak produkciós szempontból is: a “Wasabi” váratlan szétesése, a “Forget You Not”, vagy a dob hangja a “Motivate”-ben.

Leigh-Anne: Szeretjük a “Motivate”-t. Latin hangulata van és annyira…jó.

Van-e olyan felvétel, amire kifejezetten büszkék vagytok?

Jade: “Wasabi” jó. Határozottan, kísérleteztünk ezen az albumon, és rengeteg változatot csináltunk. Olyanok voltunk, mint az őrült tudósok: “Meg tudod csinálni? Meg tudod csinálni ezt?”

Leigh-Anne:“Love a Girl Right” egy minta dal [Sisqó’s] “Thong Song” és elég volt egy szó…

Jade: Ittál?

Leigh-Anne: Nos, akkor részegek voltunk (nevet). De tényleg, akkor csak azt akartam leírni benne, hogy üzenek vele a pasijainknak: Ne bántsd a barátnőm, különben eljövök érted! Megcsavartuk az eredeti dalt, hogy pozitív girl power himnusz legyen, és büszkék vagyunk rá.

Leigh-Anne: És jártasak lettünk a dalírásban, többször ellenőriztünk mindent, ezért van a sok fura és csodálatos hang.

Jade: Ezeket a dolgokat a Little Mix még sosem lépte meg – sokkolni akartuk az embereket.

Már hét éve együtt vagytok, és 5 albumot adtatok ki 6 év alatt – ez hihetetlen gyors ütemben történt. Milyen érzés így élni? Nem érzitek nyomásként?

Jade: Határozottan ezt mutatja – ilyen nagy hangok, de… intelligensek vagyunk. Üzletasszonyok vagyunk. Tudjuk milyen ütemben kell dolgoznunk, mit kell tennünk az emberek számára, mit kell tennünk, amikor érezzük, hogy a rajongóknak szüksége van valamire, különben türelmetlenek lesznek. Szoros kapcsolatban állunk a rajongókkal, tudjuk, hogy mire van szükségük és azt is, hogy mit akarunk.

Az a tény, hogy hét éve együtt vagyunk és még mindig erősek vagyunk, mint amilyenek valaha is voltunk – ha csak nem erősebbek – az a meggyőződésünk, hogy ez működik. Mindig ellenőrizzük amit csinálunk, és ha mindig azt tennénk, amit a körülöttünk lévő emberek diktálnak, valószínűleg nem értünk volna el idáig.

(c) Saját fordítás!