Cosmopolitan interjú

Péntek reggel 9 óra van, és a Little Mix pontosan érkezett meg. Jesy Nelson ér be elsőként, bőrkabátot és farmert visel. Mosolyok és kézfogások. Következőként Leigh-Anne Pinnock, aki már rendel is magának a Joe & The Juice-ból. Aztán Perrie Edwards jön, mellette apró léptekkel kíséri kicsi pomerániai kutyája, Hatchi. Végül Jade Thirlwall lép be az ajtón. Lehet, hogy sokaknak nem tűnik ez fel, de az Egyesült Királyság legnagyobb lányzenekara szörnyen pontos, és higgyetek nekem, ez a pop világnak nagyon ritka.

Legutóbb négy évvel ezelőtt találkoztam velük, a dupla platina “Get Weird” album megjelenése után. Fáradtak és stresszesek voltak az állandó promótálás végett, és egy órát késtek. Ők négyen a reggelük javarészét az öltözőben töltötték.

Manapság más a helyzet. Beyonce megy a lejátszóban ( a kérésükre), amit időnként Perrie nevetése megzavar, izgatottan nézegetik a ruhákat a vállfákon, csevegnek a glam csapatunkkal, a stylisttal és a fotóssal.

Négy évvel ezelőtt tanultak meg megbirkózni a könyörtelen ütemtervükkel és azzal, hogy az életük nyilvánosan zajlik, mindenki szeme láttára (Perrie és Zayn Malik akkoriban szakított). Most mindannyian közel vannak a 30. életévükhöz, biztonságra leltek a karrierjükben, és megtalálták a módját annak is, hogy csapatban maradjanak és megőrizzék az egyéniségüket. Röviden – megtalálták a helyüket. És nekik ez megfelelő.

Nem mintha könnyű lett volna nekik ez a pár év. Igen, világszerte eladtak 50 millió kislemezt, de 2018-ban szétváltak Simon Cowell lemezkiadójával, a Syco-val (2011-ben szerződtek le velük az X-Factor után). Cowell állítása szerint már nem tud együtt dolgozni a Little Mix-el.

Nagyon nehéz volt – mondja Jesy – szörnyű.

Tavaly Jesy őszintén beszélt a díjnyertes “Odd One Out” BBC dokumentumfilmjében az öngyilkossági kísérleteiről és az online trollokról, akik miatt mély depresszióba esett.

És ne felejtsük el a sárdobálást Piers Morgannel, aki a “Strip” videó megjelenése után nyilatkozott, amiben a lányok meztelenül láthatóak, a testükre pedig a nekik szánt sértő szavak voltak felfestve. “Tehetségtelen, ruha-allergiás s*ggfejeknek” hívta őket. Jesy pedig “ostoba f*sz”-nak.

Néhány dolog, amit örömmel látok, nem változott. Jesy továbbra is a zenekar “szóvivője”, Perrie a hangos, Jade a csendes gondolkodó, enyhe gonosz humorérzékkel, Leigh-Anne pedig egyenesen beszél. Az egymás iránti szeretetük még mindig egyértelmű, ezért nem is meglepő, hogy már lassan 9 éve vannak együtt – ellentétben sok más lánycsapattal.

De most, mind a négyen izgatottak azokért a dolgokért, amiket idén valósítanak meg – ebben az évben indítják el televíziós tehetségkutatójukat, a The Search-t és kiadják a 6. albumukat. Mindenekelőtt hihetetlen a barátságuk. Íme mindaz, amit a múlt évtizedről elmondanak…

Leigh-Anne

Leigh-Anne egy nehézség elé néz. Örömmel várja a Little Mix turnéját, de ez a munkaterv azt jelenti, nem láthatja a barátját.

“Ez epikus lesz” – mosolyog. “De azt érzem, hogy nincs normális kapcsolatom. A barátommal élek, de mégsem láthatom őt.”

A 28 éves Leigh-Anne 2016 óta randizik a Watford labdarúgójával, Andre Gray-el.

“A csapat hotelekben marad a meccsek előtt, tehát ha hetente kettő van nekik, nem láthatom őt. Ez őrület. Ha rendes munkám lenne, többet lehetnék vele” – sóhajt. “Megvan a maga előnye, mivel mindig friss marad köztünk… ezt a dolgot el kell fogadnom.”

Jobban kell dolgozniuk a kapcsolataikon? Bólint.

“Minden év júniusában egy hét szabadságot kiharcolok. Egész éven át dolgozunk, tényleg nem sok időt használunk ki. De legalább pénzügyileg jó.”

A Sunday Times “A gazdag fiatalok” 2019-es listája szerint 45 millió font értékű volt a Little Mix.

“Tudjuk, hogy mi jön. Nem aggódunk.”

A kemény hajtás és a pihenő idő hiánya áldozat a részéről, amit hajlandó vállalni. Leigh-Anne szegény volt az X-Factor előtt. Tavaly elindította saját fürdőruha márkáját, az In’A’Seashell-t, és úgy véli, az üzleti gondolkodásmód a kulcsa a banda sikerének.

“Mi mindannyian üzletasszonyok vagyunk. Csoportként hozunk létre mindent. Tudjuk, hogy mit csinálunk, mit akarunk… Nem hiszem, hogy valaha is csináltunk volna olyasmit, ami akár félig is felesleges lenne. Ez nemcsak a Little Mix .”

Ha Leigh-Anne Instagramját böngésszük, akkor feltételezhetjük, hogy rendkívül magabiztos a testét illetően, de ez nem mindig volt így.

“Mivel lánycsapatban vagyok, így az volt az első, amit összehasonlítottam a többiekével – mondja. “Jade és én orrplasztikát akartunk. Nem tudom elhinni, hogy így gondolkodtam. Imádom az orromat. Azt hiszem ezt teszi a kor – csak meg kell tanulnod jobban szeretni magadat.”

Ők a mi generációnk egyik legnagyobb zenei művészei, de a Little Mix számára nem volt könnyű ez az út. De itt most nyitottan beszélnek a szerelmeikről, az elvesztett barátságaikról és önmaguk elfogadásáról…

Jesy

Jesy Nelson erős, akinek az élete során az elmúlt évtizedben a legmélyebb dolgokat kellett megtapasztalnia. Erős és kegyes – bocsánatot kér, mikor elmondom neki, hogy az Odd One Out sírásra késztetett. Jesy nem az, akinek bocsánatot kellene kérnie.

Tavaly egyórás műsorban dokumentálta, hogy az online trollok miként hatottak rá. Azon az estén, amikor a Little Mix megnyerte az X-Factort, ezt mondták róla a neten: “Te vagy a legrosszabb dolog, amit életemben láttam. Megérdemled a halált.”

Először attól félt, hogy a dokumentumfilmjével arra készteti a trollokat,hogy újra támadják.

“Azt gondoltam: ha nem tudom ezt a szar élmény pozitívan felhasználni, akkor miért álltam neki? Ez az, amiért meg akartam tenni. Ettől betojtam. Azt hittem, hogy ezek az emberek újra támadnak és még inkább visszahúzódó leszek… A teljes ellentéte lett. Nagyon kiszolgáltatott helyzetbe helyeztem magam, de most már örülök,hogy megtettem.”

Nehéz nem kedvelni Jesy-t. Igazán dögös, sokszor mondja, hogy “szar”, és hihetetlenül figyelemre méltó, ahogy beszél. Szomorú belegondolni, hogy a tv műsorban való megjelenés és minden ehhez kapcsolódó esemény ennyire befolyásolta a mentális egészségét.

“Rossz idő volt az életemben…” – mondja. Dagenhamben csaposként dolgozott, mielőtt az X-Factorba jelentkezett volna. “Sosem élveztem azt az egészet, mint a többiek. De nélküle nem lennék itt.”

Az, hogy a dokumentumfilmjére ennyi pozitívum érkezett, sikerült növelni Jesy önbizalmát, de még mindig küzd.

“Őszintén szólva van egy valami, amit utálok magamnak. Sose hazudok és most azt mondom,hogy szeretem magam. De 100%-al jobban vagyok, mint előtte.”

Tavaly kezdett el randevúzni a Love Island-ből ismert Chris Hughes-al, aki a dokumentumfilmjében is feltűnt. Jelentős szerepet játszott a gyógyulási folyamatban?

“Határozottan” – mosolyog. “Egy nagyon pozitív ember. Chris a saját világában van. Nem normális. Mindenki, aki találkozik vele, azt mondja: soha nem találkoztam még olyannal, mint ő. Ez aranyos. Azt hiszem csak szeretnék a fejében lenni. Nincs aggodalom és gond. Ez csak a Chris-föld.”

Sőt, a trollok leálltak.

“Furcsa mód most nem kapunk annyit, mint korábban. Amikor az emberek tudják, hogy kiszolgáltatott vagyok, akkor többet támadnak. Amikor tudják, hogy semmi rosszat nem csináltál, de sokan kérdezik: mi értelme van? A reakció miatt csinálják. Kapunk furcsa dolgokat, de nem sérülünk meg miatta.”

Megkérdeztem tőle, mi hiányzik neki a névtelenségből. Aztán kuncogni kezdett.

“Hiányzik az a kijárat a klubokból, és ha én rendetlen akarok lenni, akkor rendetlen leszek. Nem tehetjük meg. Gondolnunk kell arra, hogy ott lesznek a paparazzik. Annyira sok mindenre kell gondolnunk a nap 24 órájában. Nem hagyhatod el magad. Szabadságra akarok menni, szarságokat összekajálni, hagyni, hogy a hasam kint legyen, és ne aggódjak azon, hogy valaki alattomos képeket készít rólam. Mindig elítélnek.”

Perrie

“Olyan kis rosszaság” – kiálltja Perrie. Beszél a kutyusáról, Hatchi-ról, aki a napot az egész Cosmopolitan csapattal töltötte, akik etették, és most az ölében horkolva alszik. Ez Perrie: hangos, nyitott és vicces. Nem tudom elhinni, hogy bárki is utálná. De az X-Factor után magányosnak érezte magát…

“Sok barátomat vesztettem el…Ami szar. Úgy érzem, amint része lettem a csapatnak, mindenki elhagyott. Egy kicsit árulás, kicsit keserűség. Sokkal nehezebb, ha a zeneiparban vagy, mert nincs már annyi időd, mint előtte, és sok ember ezt nem érti meg. Mindkét irányban – nem tudok minden erőfeszítést ebbe fektetni, közbe pedig az őrült karrieremnek élni. Akik most vannak az életemben, azok számítanak. A minőség a fontos,nem a mennyiség.”

Rendkívül gyorsan kellett éretté válnia 18 évesen, mert előtte sosem hagyta el South Shields-t, hirtelen pedig minden mozdulata szem elé került.

“Amikor fiatalabbak voltunk, annyira magabiztosak is voltunk. Aztán amikor belekerültünk a zeneiparba, öntudatosak lettünk és kritizálni kezdtük magunkat, mert más emberek ezt tették.”

Perrie a fogai és a szeplői miatt szégyenkezett.

“Minden egyes alkalommal, amikor a paparazzik kiszúrtak minket, a fogaim elől virítottak. Utáltam őket. Van fogszabályzóm” – most már nem aggódik. “Én csak magabiztosabb vagyok… Elhúztunk a másik oldalról, és azt véljük: Ki ad arra, hogy mások mit gondolnak?”

Leigh-Anne-hez hasonlóan, Perrie is egy focistával, Alex Oxlade-Chamberlainnel jár.

“A barátom Manchesterben él, de olyan, mintha fényévekre lakna tőlem (Perrie Londonban él). Amint szabadnapot kapunk, már a gondolattól is elfáradok, hogy Manchesterbe kell vezetnem. De mivel azt akarom,hogy ez működjön, és iszonyatosan imádom őt, csak vigyorgok ezen és megyek. Nehéz.”

Az a tény, hogy a Little Mix határidőnaplója két évre előre be van tervezve, nem könnyíti meg a dolgát.

“Szeretem kinyitni azt a határidőnaplót, és látni a kék színt benne – az a szabadnap… mindig azt mondom a főnökségnek, hogy ha nincs két-két szabadnap a hét elején és végén, akkor nem látom a barátom. Nem tudom,hogyan fogjuk idén megoldani. Lesz egy tv műsorunk, egy nyári turnénk, próbák, új album, zenei videók rögzítése… Haaa! Ez mind megéri, amikor turnén vagyunk. Szeretek az ágyban lenni. Amint véget ér, és nincs mellettünk már senki, azt utálom. Körbeveszem magam a családommal, mert furcsa érzés állandóan ott lenni, utána meg jön a nagy semmiség. Meztelennek érzed magad.”

Amikor épp nem dolgozik, akkor szereti otthon szórakoztatni magát.

“Amikor a barátaim és a családom nálam vannak, ráadásul ott a párom is, én vagyok a legboldogabb ember. Semmi sem jobb annál, mint amikor olyan emberek vannak körülötted, akik különlegessé tesznek, nyugodt vagy és normálisnak érzed magad.”

Jade

A Little Mix-et szerte a világban bálványozzák az emberek, de Jade a bizonyíték arra, hogy még a popsztárok is kételkedhetnek néha önmagukban. Tavaly nyáron szakított Jed Eliottal, akivel éveken át együtt voltak, de most visszatért újra a társkeresésbe (a beszélgetésünk után épp egy találkozója lesz), ám alakjával kapcsolatban még mindig bizonytalan.

“Mindig is fiúnak éreztem magam mindenki mellett. Nincs nagyon nőies alakom és mellem sincs. Ez kicsit belém nőtt, de most a mellemet  a munkámra használom. Sose éreztem magam elég szexinek a bandában. Még mindig van ez a komplexusom, amikor randizom. Azt gondolom “elég nőies vagyok-e valakihez?”, ez ostobaság. “

Jade bizonyos értelemben a csapat legcsendesebb tagja, de határozottan nem félős. Vicces, és elárulja nekem, hogy szereti a “divatcickóit” (A-s kosara van), és szeret otthon lenni a lakótársával, mert “mernek egymás előtt pukizni és szarságokat esznek”.

A 27 éves Jade azonban rögtön komollyá válik, amikor Simon Cowellről kérdezgetem, és a szétválásukról. Azóta azt mondja róluk, hogy ők a legkeményebben dolgozó lánycsapat, akikkel valaha is dolga volt.

“Nem tévedett. A kiadó váltás valóban drámai volt. Valószínűleg a karrierünk egyik legnehezebb része volt, de mindenképp szükség volt rá. Rossz időben jött,mert épp új albumot adtunk ki. Olyan közel álltunk azokhoz az emberekhez, akik minden nap ott voltak velünk…” De mégis hogyan tudtak ezzel megbirkózni? “Ott voltunk egymásnak. Nagyon megértjük, hogy min megy keresztül a másik.”

Jade januárban tette közzé a rajongói örömére, hogy stúdióban vannak. Amikor már a 6. album van úton, mennyire van szükség a kreativitásra?

“Nagyon nagy nyomás nehezedik ilyenkor ránk, és minden alkalommal, amikor új albumot készítünk, akkor igyekezünk az előzőt megugorni. Nehéz amikor a tetején vagy, és ott is kellene maradnod.”

De vannak napok, amikor nem megy olyan könnyen a dalírás…

“Valószínűleg több ilyen nap van, mint sikeres. Mindig tudod, hogy a “mi a helyzet a taxival?” kérdés mire utal. Nem akarsz senkit idegesíteni, ám mégis kellemetlen, de még ennél is kínosabb, amikor velük ülsz egy szobában, és nem tudsz dalt írni! “

Mit csinálnának,ha valamelyikőjük ki akarna lépni a bandából?

“Mindent együtt vagy semmit” – mondja Jade. “Testvérek vagyunk, tehát ha bármelyikőnk távozna, vége lenne!

Rengeteg tervvel és egy izgalmas évvel előttük, valószínűleg ez nem fog mostanában megtörténni.

(c) Saját fordítás ~ Eve